V Snine slávnostne otvorili zrekonštruovaný kaštieľ

05.07.2013 Snina

Snina 5. júla (TASR) – Pri príležitosti osláv 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu a 696. výročia prvej písomnej zmienky o meste Snina, dnes slávnostne otvorili nedávno zrekonštruovaný miestny historický kaštieľ. Ide o historickú pamiatku, ktorú v rámci Regionálneho operačného programu Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov, obnovili za viac ako 2,4 milióna eur.

S realizáciou projektu sa začalo v roku 2009. „Mesto Snina ako žiadateľ, sa na projekte podieľalo spolufinancovaním vo výške 5 %, čo predstavuje čiastku viac ako 120.000 eur. Na základe verejného obstarávania sa zhotoviteľom stavby stalo Združenie EAS/Kaštieľ Snina, ktorého hlavným partnerom je Eiffage Construction SR, s. r. o. Bratislava,“ objasnila hovorkyňa Mestského úradu v Snine Zuzana Krupa. Celkový rozpočtový náklad stavebnej časti rekonštrukcie je na úrovni 1,38 milióna eur.

Kaštieľ, ktorý je umiestnený v centre mesta, má mesto v pláne využívať ako kultúrno-spoločenské centrum. V rámci obnovy došlo k úprave vonkajších aj vnútorných povrchov, vymenili sa okná, dvere, zrekonštruovali sa podlahy, kaštieľ získal nové vykurovanie, elektrorozvody a inžinierske siete. V exteriéri objektu sa obnovili spevnené plochy a pribudlo nové osvetlenie i oplotenie kaštieľa. „Vytvorili sa tu galerijné priestory, knižnica, banketová a vernisážna sála a tiež priestory pre činnosť Mestského kultúrneho osvetového strediska,“ doplnila Krupa.

Kamenný kaštieľ v Snine, ktorý je dnes národnou kultúrnou pamiatkou, bol postavený v klasicistickom štýle v roku 1781. Kedysi ho obklopoval park s množstvom exotických stromov, rastlín a porastov. Na jeho nádvorí sa nachádza železná socha Herkulesa, ktorá je dodnes nepísaným symbolom mesta.

Pred obnovou bol kaštieľ neužívateľný a v nevyhovujúcom stavebno-technickom stave. „Realizáciou projektu obnovy kaštieľa sa zvýši kvalita a rozsah služieb v kultúrno-spoločenskej a osvetovej oblasti v meste Snina a priľahlom regióne,“ uzavrela hovorkyňa.
 

Vyberte región